İlköğretim okulu sosyal bilgiler dersi öğretim programı 4, 5, 6 ve 7. sınıflarda haftada üç ders saati olmak üzere, her sınıf için 36 haftada toplam 108 saatlik bir süre öngörülerek hazırlanmıştır.
Bu dersin eğitim ve öğretiminde:
1. Öğrencilerin, ****** ilke ve inkılaplarına bağlı, laik, demokratik ve çağdaş değerleri benimseyen ve koruyan bireyler olarak yetiştirmeleri sağlanır.
2. Programın işlenişinde, programdaki sıraya uymak esas olmakla birlikte öğretmen, ünitelere çevre özelliklerini dikkate alarak Türk Milli Eğitimi’nin genel amaç ve temel ilkelerine uygun yeni konular ekleyebilir veya verilmiş olan konuların yerini değiştirebilir.
3. Öğrencilere, demokrasinin çağımızın en güzel yaşam tarzı olduğu kavratılır. Demokrasinin korunması ve geliştirilmesi gerektiği bilinci kazandırılır.
4. Öğrencilere çoğulcu demokratik rejiminin, başka rejimlerden üstünlüğü, tarihten örnekler verilerek kavratılır. Demokratik bir toplum hayatının gerektirdiği eğitici faaliyetlerden yararlanılır. Özellikle, sınıf içi eğitici kol temsilciliklerine aday olmada, çeşitli iş ve grup çalışmalarında öğrenciler cesaretlendirilir.
5. Öğrencilere vatandaşlık hak ve görevleri ile sorumlulukları kavratılır, yasalara uyma alışanlığı kazandırılır.
6. Milli bilince sahip bilimsel düşünmeye açık, sorumluluk almaya istekli bireylerin yetiştirilmesini amaçlar.